RWA Coinleri Uçuyor: İşte Sebebi ve En Çok Yükselenler!

Gerçek dünya varlıkları (RWA) kripto para piyasasında yükselişte. Kurumlar, on-chain inansın yeni kullanım alanlarını keşfettikçe, RWA coinleri önemli bir değer artışı yaşıyor. İşte detaylar…

RWA coinleri, son haftada yükseldi

CoinGecko verilerine göre, RWA protokollerinin yönetim tokenlarının toplam piyasa değeri 24 saat içinde %28, son bir haftada ise %81 artarak 8 milyar dolara ulaştı. İlk 15 RWA tokenının altısı, geçtiğimiz haftada üç kat fazla değer kazandı. Ondo (ONDO) %123’lük ralli ve 1,3 milyar dolarlık piyasa değeriyle lider konumda yer alıyor. Bunu %211 büyüyen ve 643 milyon dolarlık piyasa değerine sahip Polymesh (POLYX) ve ilk 67 RWA varlığı arasında tek haftada %13 düşüş kaydeden Mantra (OM) takip ediyor. Geçtiğimiz hafta, CoinGecko verilerine göre, en iyi ikinci performans gösteren sektör RWA sektörü oldu.

Yeni kullanım alanları ortaya çıkıyor

Bu yükselişin arkasında, geleneksel finans kurumlarının gerçek dünya varlıklarını zincir üstüne taşıma girişimleri yatıyor. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz gibi 19 Mart’ta Chainlink, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın “büyük dört” bankasından biri olan Australia ve New Zealand Bank (ANZ) tarafından yürütülen bir pilot çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Bu çalışmada, Chainlink’in zincirler arası birlikte çalışabilirlik protokolü (CCIP) kullanılarak tokenlaştırılmış varlıklar kamu ağları arasında transfer edildi.

Pilot programda, ANZ Dijital Varlık Hizmetleri (DAS) kullanıcısı Avalanche ağında Yeni Zelanda doları sabitli stablecoinler satın aldı. Ardından bu tokenları Ethereum ağında Avustralya doları cinsinden tokenlaştırılmış Avustralya doğal kaynaklarını temsil eden NFT’ler ile takas etti. ANZ DAS ayrıca, işlemi tamamlamak için iki fiat para birimi arasında döviz dönüşümü sağladı. Ava Labs Başkanı John Wu, konu hakkında şunları söyledi:

Bu ANZ projesi, yenilikçi geleneksel finans hizmetleri sağlayıcılarının blockchain ile geliştirilmiş yeni bir sermaye piyasası versiyonuna nasıl hazırlandıklarını gösteriyor. Bu testlerde ANZ, on-chain değer transferinde öncülük ederken, Chainlink ve Avalanche tarafından oluşturulan altyapı ise birlikte çalışabilirlik ve özelleştirilebilirlik sunuyor.

Singapur’da çığır açan bir gelişme var

Chainlink, izinli lansman aşaması Temmuz ayında başladığından beri CCIP protokolünün Chainlink için 480.615 dolar gelir elde ettiğini ve bunun %43’ünün sadece Mart ayında yakalandığını belirtti. Singapur Para Otoritesi tarafından lisanslı on-chain RWAlar için regüle borsa olan DigiFT, 25 Mart’ta ABD Hazine Bonolarının doğrudan menfaat sahipliğini temsil eden ilk tokenlaştırılmış depozito makbuzlarını (DR) piyasaya sürdü.

DigiFT, tokenların hisse senedi sahiplerinin doğrudan menfaatini yasal olarak temsil ettiğini belirtti. Aynı zamanda on-chain yerleşimi kolaylaştırdığını söyledi. Şirket, “Tokenlar, yatırımcıların yasal olarak talepte bulunmalarına ve altta yatan varlıkların yarattığı ekonomik getirilerden doğrudan yararlanmalarına olanak tanıyan, altta yatan sermaye piyasası menkul kıymetlerindeki bir sahipliği temsil ediyor.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir