Kütahya’da manda ıslahı projesi başladı

Kütahya’da Manda Islahı Projesi Başladı: Suni Tohumlama Yaygınlaştırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kütahya Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülecek “Mandalarda Suni Tohumlamanın Yaygınlaştırılması ve Manda Islahı” projesi için protokol imzalandı.

Proje kapsamında mandalara yüzde 100 hibeli destek sağlanacak ve ücretsiz suni tohumlama hizmeti sunulacak. Kütahya’da manda ırkının devamlılığının sağlanması, verim özelliklerinin artırılması ve ıslah çalışmalarının desteklenmesi amacıyla suni tohumlamanın önemli olduğunu vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, “Proje kapsamında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden temin edilen manda boğası spermaları, veteriner hekimler tarafından kullanılarak mandalarda suni tohumlamanın yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Toplamda 3.794 mandanın bulunduğu 719 işletme projeden faydalanabilecektir. Bu proje ile ilimizdeki manda türü hayvanların verim özelliklerinin geliştirilmesi ve hayvansal üretimin artırılması öngörülmektedir” dedi.

“Suni Tohumlama Sonucu Doğan Malaklar MIS’de Kayıt Altına Alınacak”

Suni tohumlama ile doğan malakların küpelenerek manda türü hayvanların yaşam ve verim bilgilerinin Ulusal Manda Islah Sistemi (MIS)’nde kayıt altına alınacağını belirten yetkililer, “Suni tohumlamadan doğan malaklara daha fazla destek sağlanarak, manda yetiştiriciliğinde suni tohumlama bilincinin oluşturulması amaçlanmaktadır. Yetiştiricilerin manda da suni tohumlama yapılabilirliğini anlamaları, suni tohumlama ile doğan malaklardaki verim artışlarını görmeleri ile suni tohumlamaya talep ve farkındalığın oluşması hedeflenmektedir. Süt ve et verimlerindeki artışlar sayesinde süt ve süt ürünleri ile et üreticilerinin bu alana yatırım yapmaları teşvik edilmektedir. Proje kapsamında manda sürülerinde kaydedilecek verim artışları, ülke genelinde manda yetiştiriciliğine ilginin artmasını ve manda ürünlerinde verim artışını sağlayacaktır. Suni tohumlama uygulamaları sayesinde kaliteli genetik özelliklere sahip malaklar elde edilecektir” şeklinde açıklamalarda bulundular.

“Protokol İmzalandı”

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kütahya İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği arasında Kütahya’daki mandalarda suni tohumlamanın yaygınlaştırılması ve manda ıslahı projesi için İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş ile Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin tarafından protokol imzalandı.

ASÜ ile KOP’tan bölgesel kalkınmaya stratejik iş birliği

Aksaray’ın ölüm yolu Meclis gündeminde: İktidar sessiz, muhalefet takipte!

İYİ Partili Usta iktidarın ekonomi politikasını anlattı: Krizin yükünü dar gelirlilerin sırtına yükledi

Related Posts

Marmaris’e Lüks Yelkenli: Maltese Falcon

Malta bayraklı Maltese Falcon, Marmaris’te 2,5 milyon lira harcamayla yakıt ve yiyecek ikmali yaptı.

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Antalya’da Yabancı Ziyaretçi Rekoru

19 Temmuz’da Antalya ve Gazipaşa havaalanlarından 102 bin 6 yabancı ziyaretçi girişi gerçekleşti.

Başkan Yılmaz’dan Hacıbaba’ya çifte müjde

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Hacıbaba Mahallesi sakinlerinin beklediği müjdeli haberi paylaştı.

Tohum Desteği Başvuruları 2025’e Kadar!

Bakanlık, sertifikalı tohum desteği için başvuruların 31 Temmuz 2025’e kadar alınacağını duyurdu.

50 Yıldır Kazazlık Yapan Çift

83 yaşındaki Mehmet Emin ve 75 yaşındaki Zeliha Güngör, 50 yıldır birlikte kazazlık yapıyor.