ABD’de Alabama Yüksek Mahkemesi’nin 16 Şubat Cuma günü aldığı bir kararla dondurulmuş embriyoların ‘çocuk’ olarak nitelendirilmesi gerektiğine hükmetmesinin ardından Beyaz Saray’dan konuyla ilgili açıklama yapıldı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD’de kürtaj hakkını federal düzeyde anayasal güvenceye alan Roe-Wade kararının bozulmasına atıfla, bu kararın ‘Yüksek Mahkeme’nin tam da Roe-Wade kararını bozduğunda bekledikleri türden bir kaosa sebep olacağını ve siyasetçilerin ailelerin alabileceği en kişisel kararların bazılarını dikte etmesinin yolunu açacağını’ söyledi.
The New York Times gazetesinin aktardığına göre, Başkan Joe Biden ile birlikte Air Force One uçağında Kaliforniya’ya giderken açıklamalarda bulunan Jean-Pierre, Biden yönetiminin Roe-Wade’in sağladığı yasal korumaları federal kanunların bir parçası haline getirme yönünde Kongre’ye yaptığı çağrıyı yineledi. Sözcü, Alabama Başsavcısı’nın daha önce yaptığı bir açıklamada kürtaj olmak için eyalet dışına çıkan kadınlara bu bağlamda yardım eden kişileri yargılama tehdidinde bulunduğunu hatırlattı.
MAHKEME BAŞKANI İNCİL’DEN ALINTI YAPTI
Alabama Yüksek Mahkemesi, cuma günü, embriyoları 2020 yılında zarar gören çiftlerin temyiz taleplerine ilişkin kararını açıkladı. 2020 yılında hastanedeki bir hasta likit nitrojen içinde tutulan dondurulmuş embriyoları çıkarmış, ardından yere düşürmüştü. Kararında 1872 tarihli bir karara atıfta bulunan Yüksek Mahkeme, ebeveynlerin çocuklarının ‘haksız ölümüne’ karşı dava açmasına izin veren düzenlemenin doğmamış çocuklarıyla ilgili durumlar için de uygulanabilir olduğuna karar verdi. Mahkeme, ‘rahim dışındaki çocuklar’ konusunda herhangi bir istisnanın söz konusu olmadığına da hükmetti.
Alabama Yüksek Mahkeme Başkanı Tom Parker, mahkeme kararında belirttiği görüşte İncil’den alıntı yaparak, “Doğumdan önce bile tüm insanlarda Tanrı’nın görüntüsü vardı ve yaşamları onun senası yok edilmeden yok edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
‘KARAR ÇOK BÜYÜK ETKİ YARATMA POTANSİYELİNE SAHİP’
Mahkemenin bu görüş ve kararını yorumlayan tıp ve hukuk uzmanları ise bu kararın ‘çok büyük etkiler yaratma potansiyeli olduğuna’ dikkat çekti. Kararın ABD’de tüp bebek gibi üreme hizmetlerine ulaşmak isteyen her kişiyi ilgilendirdiğine dikkat çekildi.
ABD’de kısırlık tedavisi gören kişileri temsil eden Resolve platformunun başkanı Barbara Collura, mahkeme kararına ilişkin açıklamasında, “Bir grup mikroskobik hücrenin statüsünü bir insan ya da çocuk olarak değiştirdiniz. Tüp bebeğin yasa dışı olduğunu söylemiyorlar veya embriyolarınızı donduramayacağınızı söylemiyorlar. Bu, daha da kötü. Herhangi bir yol haritası bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Amerikan Reprodaktif Tıp Kurumu Başkanı Dr. Paula Amato da hem bilimin hem de sağduyunun dondurulmuş, döllenmiş bir yumurtanın bir çocukla ya da fetüsle aynı şey olmadığını söylediğinin altını çizdi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)