‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, koroner arter hastalığının aniden ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığını belirterek, “Ancak önlem alınmazsa, sessiz bir şekilde ilerleyerek ölüme neden olabilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayat kurtarabilir” dedi.

Kalp Krizi, Damar Tıkanıklığı, Ani Ölümler

Koroner arter hastalığının önde gelen dolaşım sistemi hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Son yıllarda kanser yerine kalp damar hastalıklarının daha fazla insanı etkilediğini gözlemliyoruz. Koroner arter hastalığı, damar sertliği ile başlayıp zamanla ilerleyerek genellikle ani ölümlerle sonuçlanan bir seyir izler. Kalbi besleyen damarlardaki sertlik ve tıkanıklık sonucu ortaya çıkan bu hastalık, en ciddi sonucu olan kalp kriziyle karşımıza çıkar. Ayrıca, kalpte büyüme, ritim bozuklukları ve ani ölümler de bu hastalığın etkileri arasındadır” şeklinde konuştu.

‘Risk Her Geçen Yıl Artıyor’

Damar sertliği ve tıkanıklığının oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinin de önemli olduğunu vurguladı. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezitenin en büyük risk faktörleri olduğunu belirten Kılıçaslan, ayrıca sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve stresin de hastalığın ilerlemesini hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Kılıçaslan, “Son yıllarda özellikle yaşla birlikte artan diyabet ve obezite oranı da tabloyu ağırlaştırıyor ve koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde artışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Erken Önlem Hayat Kurtarır’

Koroner arter hastalığına karşı alınacak önlemlerin başında yaşam tarzı değişikliklerinin geldiğini belirten Prof. Kılıçaslan, “Bu ani ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ancak önlem alınmazsa, ölümcül bir şekilde ilerleyebilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayati önem taşır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve tansiyon-kolesterol kontrolü, hastalığı önceden önlemede hayati role sahiptir” dedi.

Related Posts

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Sağlıklı yaşamın anahtarı! Mevsim geçişleri bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkiliyor?

Bağırsak mikrobiyotasının, mevsimsel çevre değişikliklerine ve diyet farklılıklarına duyarlı olduğunun söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, mevsim geçişinde ortaya çıkabilecek sorunları anlattı.