Avrupa’daki son üreticiydi… Dev tesis iflas etti

Almanya’daki Güneş Paneli Üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB) İflas Başvurusunda Bulundu

Almanya, güneş enerjisi sektöründe krize sürükleniyor. Dresden yakınlarındaki Tschernitz’te faaliyet gösteren güneş paneli üreticisi Glasmanufaktur Brandenburg (GMB), iflas etme kararı aldı. Şirketin genel müdürü Nico Succolowsky, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 çalışanın durumdan etkilendiğini duyurdu.

Avrupa güneş enerjisi sektöründeki ekonomik zorluklar, şirketin ve hissedarlarının çabalarına rağmen yeniden yapılandırma çözümlerini engelliyor. Kriz, enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra, özellikle Çin’den gelen sübvansiyonlu rekabetle daha da derinleşiyor.

Almanya’da şu an kurulu olan 107,5 gigawatt güneş enerjisi kapasitesinin 2030 yılına kadar 215 gigawatt’a yükselmesi bekleniyor.

2024 yılında Almanya’ya ithal edilen fotovoltaik sistemlerin neredeyse yüzde 86’sı Çin’den geldi. Bu durum, Almanya’dan yapılan ve geçen yıl yarıdan fazla azalarak 510 milyon Euro’ya gerileyen ihracatın üç katından fazla bir ithalat değeri anlamına geliyor.

ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Güneş modülü üretimi Almanya’da büyük bir düşüş yaşadı. 2024 yılında üretim yüzde 56 azalarak yaklaşık 1,5 milyon seviyesine geriledi ve bu eğilim yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Meyer Burger’in Almanya’daki iştiraklerinin iflas etmesiyle yaklaşık 600 çalışan etkilendi.

GMB, bulunduğu bölgede önemli bir işverendi. Bölge yöneticisi Harald Altekrüger, eyalet ve federal hükümetlere panel üretiminin kurtarılması için çağrıda bulundu. Altekrüger, iflasın ciddi bir darbe olduğunu belirterek, bu süreçte tüm paydaşlarla birlikte çalışacaklarını vurguladı.

AVRUPA’DAKİ SON ÜRETİCİ İFLAS ETTİ

Brandenburg Ekonomi Bakanı Daniel Keller, Avrupa’daki çerçeve koşulların, Avrupa’daki son güneş paneli üreticisinin bile iflas etmesine neden olduğunu belirterek hayal kırıklığını dile getirdi.

Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü, Alman güneş enerjisi endüstrisinin güçlendirilmesi için hükümete lobi yapmıştı. Araştırmacılar, Almanya’nın enerji dönüşümündeki öncü rolünü Çin’in sanayi politikalarının etkisiyle kaybettiğini vurguladı.

Related Posts

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.