Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

ABD’li dev banka açıkladı: Altından daha çok kazandıracak

ABD’nin önde gelen bankalarından JPMorgan, kripto para piyasalarına ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Banka analistlerine göre Bitcoin, kurumsal yatırımların artması ve ABD eyaletlerinden gelen desteklerle birlikte 2025’in ikinci …

Yaklaşık 600 bin kamu işçisi için taraflar bugün 3. kez bir araya gelecek: İşçinin sabrı kalmadı

Yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan kamu sözleşmesinde taraflar bugün 3. kez bir araya gelecek. İktidar şimdiye kadar bir teklif sunmadı. İşçi ise bu toplantıda kamu işvereninin mutlaka teklifini masaya getirmesini istiyor.

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

BKM verileri: Nisanda 1,78 trilyon lira kartla ödendi

Bakan Şimşek: Finansal piyasalarda görünüm iyileşiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın haftalık rezervlerin 5,8 milyar dolar arttığını açıklamasının ardından sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaptı. Bakan Şimşek, “Zamanında attığımız doğru adımlarla finansal piyasalarda görünüm iyileşiyor” ifadelerini kullandı.

Bern’den Bağdat’a…

Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’ın “Irak Kralı” olarak taç giyme töreni, 23 Ağustos 1921 Salı günü, Bağdat’ta Osmanlıların bir zamanlar kışla ve karargâh olarak kullandığı geniş binanın avlusunda sabah saat tam 06.00’da başlamıştı. Günün diğer vakitlerinde nefes almayı bile imkânsız kılan boğucu sıcak nedeniyle böyle bir saat seçilmişti. 36 yaşındaki Faysal, kendisi için hazırlanan yüksek platformun tam ortasında, tahtının üzerinde oturuyordu. Etrafı da tamamen İngiliz subaylarla ve istihbarat

Altın fiyatlarındaki artış konut ve otomobile nasıl yansıdı?

TCMB uzmanlarının analizine göre Eylül 2023’ten bu yana altın fiyatlarındaki yüzde 77’lik artış, konut ve otomobil piyasalarında talebi körükledi. Altın mevduatının yoğun olduğu illerde konut fiyatlarında ortalama yüzde 11’lik ilave artış yaşanırken, otomobil satışları da yükseldi. Servet etkisi, özellikle ipoteksiz konut alımlarında kendini gösterdi.