Zenginlerin Altın Yatırımları Singapur’a Kayıyor
Ekonomik ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde, dünyanın en zenginleri altın yatırımlarını farklı bölgelere kaydırıyor. Singapur, özellikle artan belirsizlik ortamında güvenli bir liman olarak tercih edilirken, bu durum İsviçre’nin uzun süredir sahip olduğu “altın kasası” ünvanını tehdit ediyor.
Singapur, Asya’nın Parlayan Yıldızı Haline Geldi
CNBC’nin raporuna göre, ABD-Çin gerginliği, olası ticaret savaşları, siyasi belirsizlikler ve Trump’ın yeniden adaylığı gibi etkenler, milyarderleri altınlarını daha güvenli ülkelere taşımaya itiyor. Burada Singapur öne çıkıyor. Şehir devletinde bulunan 6 katlı “The Reserve” adındaki tesis, 1.5 milyar dolarlık altın ve gümüş stoğuyla dikkat çekiyor.
Fiziki Altın Saklama Talebi %88 Arttı
2025’in ilk dört ayında, fiziki altın ve gümüş saklama talebi bir önceki yıla göre %88 arttı. Aynı dönemde altın satışlarında ise %200’ün üzerinde bir artış yaşandı ve bu artışın %90’ı Singapur dışından yapılan yatırımlardan kaynaklandı.
Uzmanlara göre, ultra zenginlerin fiziksel altına yönelmesinin arkasında, karşı taraf riskinden kaçınma isteği yatıyor. 2023’te yaşanan Silicon Valley Bank krizinden sonra, bankalara olan güvenin azalmasıyla yatırımcılar, altınlarını fiziksel olarak sahiplenmek istiyor.
Doğu’nun Finans Merkezi Olarak Singapur
Singapur’un güçlü altyapısı, siyasi istikrarı ve coğrafi avantajı, zenginlerin tercihini belirlemekte etkili oluyor. Artık “Doğu’nun Cenevre’si” olarak anılan şehir devleti, zenginlerin altınlarını sakladığı üç merkezden biri haline geldi ve İsviçre’ye ciddi bir rakip oluşturuyor.
Uzmanlara göre, kısa vadeli yatırımcılar için fiziki altın yatırımı maliyetli olabilir, ancak uzun vadeli güvenliği öncelikli kılanlar için Singapur’daki kasalar, servetlerini korumak isteyen zenginlerin tercihi haline gelmiş durumda.