Şimşek ekibiyle sporcuların peşine düştü: 5,3 milyar TL

Sporcuların Gelirlerinde Vergi Denetimi Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ‘kayıt dışı ekonomiyle mücadele’ programı kapsamında denetimlerinin aralıksız devam ettiğini açıkladı. Bu kapsamda, vergi uyumluğu konusunda sorun yaşanan profesyonel sporcuların gelirlerinin incelendiği belirtildi.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK) ve Risk Analiz Merkezi tarafından yürütülen çalışmada, spor dünyasındaki gelir seviyesi yüksek kişilerin vergi yükümlülüklerinin titizlikle incelendiği vurgulandı. Bu analizler, Mart 2025 sonrasında gelir vergisi beyanname süreci tamamlandıktan sonra hız kazandı.

Gelirlerinde Beyan Dışılıklar Tespit Edildi

Yapılan incelemelerde özellikle profesyonel futbolcuların gelirlerinde ciddi beyan dışılıklar tespit edildi. AA’nın haberine göre, açık kaynaklardan ve kulüp sözleşmelerinden elde edilen veriler incelenerek, gerçek kazançlarla karşılaştırıldı.

Tespit edilen 5,3 milyar TL’lik beyan dışı gelirin büyük bir kısmının futbolculara ait olduğu belirlendi. Bu miktarın 3,7 milyar TL’si futbolculardan, 1,15 milyar TL’si ise basketbolcular ve diğer sporcular arasında dağıtıldı.

310 sporcunun vergisel yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edildi ve bu sporcuların “izaha davet” edilerek açıklama yapmaları istendi. Bu süreç, eksik beyanların gönüllü olarak düzeltilmesini amaçlıyor.

Yabancı Sporcular da Denetim Listesinde

Denetim listesinde Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sporcuların da bulunduğu belirtildi. Sözleşmeleri sezon sonunda sona erecek yabancı oyuncuların, Türkiye’den ayrılmadan önce vergi beyanlarını yapmaları gerektiği kulüplere bildirildi.

Bu kapsamda bir Süper Lig futbolcusu, izah çağrısının ardından 70 milyon TL vergi ödeyerek ülkeden ayrıldı.

Şimşek: Vergi Kaçırana Göz Yummuyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çok kazananların vergilendirilmesine yönelik çalışmamız kapsamında bu kez sporculara odaklandık. Tespit edilen sporcularımızın gönüllü uyum kapsamında beyanlarını düzeltmesini bekliyoruz. Gerekli yükümlülükleri yerine getirmeyenler cezalı bir şekilde vergilerini ödeyecekler.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergiye gönüllü uyum sağlamaları için yüksek gelir grubundaki meslek gruplarını teşvik etmeyi hedefliyor. Bakanlık, vergi bilinci ve mükellef sorumluluğu oluşturarak cezalandırma değil eğitim odaklı bir yaklaşımı benimsediğini belirtti.

Denetim sürecinin ilerleyen dönemlerde diğer meslek gruplarını da kapsayabileceği ifade edildi. Maliye Bakanlığı daha önce doktorlar, influencerlar ve gayrimenkul yatırımcıları gibi farklı sektörlerde de benzer analizler gerçekleştirmişti.

Related Posts

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 arttı

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 arttı

Araplar enerji devine göz dikti! Milyarlarca doları aktaracak

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) enerji devini satın almak için harekete geçti. Enerji şirketi için BAE, milyarca doları gözden çıkarmaya hazırlanıyor.

‘2026’da refah hissedilir fiyatlar çok yavaş artar’

2026 yılının refah artışının daha iyi hissedildiği, fiyatların göreceli olarak çok yavaş arttığı bir yıl olacağını söyleyen Bakan Şimşek vatandaşın elde ettiği gelirin satın alma gücünün yükseleceği döneme 2026 itibarıyla girileceğini dile getirdi.

İngiltere ekonomisi nisanda ABD’ye ihracatın düşmesiyle daraldı

İngiltere ekonomisi nisanda ABD’ye ihracatın düşmesiyle daraldı

Altın euro dolar uçtu: Borsa güne düşüşle başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614,75 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,28 değer kazanarak 9.686,11 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi …

Türkiye gerçeği devletin verilerinde

2025 yılının ilk dört ayında kamu kurumları yoksullukla mücadele için 114 milyar 702 milyon 433 bin TL ödedi sosyal yardım alan kişi sayısı 20 milyona yükseldi.