Terlemenizin nedeni meğer o vitaminmiş

Yaz aylarında özellikle sıklıkla yaşanan terleme sorunun ardında aslında ciddi bir durum bulunuyor. İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Betül Bal, terleme ve kötü vücut kokusunun sebepleri ile bunu önleyici besinler hakkında bilgi verdi.

Diyabeti olan kişilerde kan şekerinin yüksek olmasından dolayı vücutta aseton yani meyve kokusu gibi kokuların yaşanmasına yol açar.Dr. Betül Bal, böbreklerin düzgün çalışmadığında vücutta atıkların birikmeye başladığını ve amonyak kokusu halinde kendini gösterdiğini belirtti. Böbrek hastalıkları bu tür kokulara neden olur.

ENFEKSİYONLAR DA KOKULARA NEDEN OLUR

Aynı şekilde karaciğer fonksiyonları bozulduğunda da siroz gibi hastalıklarda ağızda ve terde balık kokusunun oluşmasına yol açar.

Mantar ya da bakteriyel enfeksiyonlar gibi cilt enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları da kötü kokulara neden olur.

Sindirim sistemi gibi sorunların da kötü kokuya neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Bal, “Sindirim problemleri, özellikle bağırsak florasındaki dengesizlikler, kötü vücut kokusuna yol açabilir. Bağırsaklardan yayılan gazlar ve diğer atıklar, terle birleştiğinde kötü bir kokuya neden olabilir. Hipotiroidizm ya da hipertiroidizm gibi tiroid hastalıkları, metabolizmanın hızını etkileyerek terlemeyi artırabilir ve kötü kokuya yol açabilir. Bazen, yetersiz beslenme ya da bazı vitamin ve minerallerin eksikliği (örneğin, B vitamini eksikliği) kötü vücut kokusuna yol açabilir” dedi.

SİNDİRİMİ KOLAY OLAN BESİNLERİ TÜKETİN

Sindirimi kolay olan besinlerin tercih edilmesini söyleyen Bal, “Maydanoz, nane, yeşil çay, salatalık, elma, yoğurt ve bol su tüketmek; hem ağız kokusunu hem de ter kokusunu azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirimi kolay bitkisel proteinler ve lifli gıdalarla beslenmek vücut kokusunu olumlu etkileyebilir. Ancak yine de koku problemi yaşanırsa mutlaka hekim kontrolüne gidip bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır” diye konuştu.

BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRİN

Koku problemi yaşayanların beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek gerektiğini ifad eden Uzm. Dr. Bal, “Sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, kırmızı et, bazı balık türleri ve aşırı kafein; ter ve nefeste keskin kokuya yol açabilir. Bu besinler vücutta parçalanırken, uçucu kükürt bileşikleri ürettiği için kötü kokuya sebep olabilir” dedi.

Related Posts

Kalbiniz kaç yaşında ?

Kalp krizleri artık yaşlı hastalığı değil. 40’lı yaşlarda başlayan damar yaşlanması kalbi de yıllarca erkenden yoruyor. Tansiyon, kolesterol, şeker stres… Hiçbiri tek başına düşman değil ama bir araya geldiklerinde kalbiniz 10 yaş daha yaşlanabiliyor.

Yol kenarında yetişen mucizevi bitki! Hem iltihabı kurutuyor hem de stresi azaltıyor

Karadeniz’in nemli topraklarında kendiliğinden yetişen bu ot, binlerce yıldır hem geleneksel tıpta hem de mutfakta kullanılıyor. Yol kenarında bile kendiliğinden yetişiyor. Vücuttaki iltihapları söküp atıyor aynı zamanda sakinleştirici etkisiyle stresi azaltıyor…

Ne et ne süt ne de yumurta: Protein deposu bu kuruyemiş hepsini solladı

Beslenme uzmanlarının yaptığı değerlendirmelere göre, günlük protein ihtiyacını karşılamak için yalnızca et, süt ve yumurtaya yönelmek gerekmiyor. Kuruyemişler arasında öyle biri var ki, içerdiği yüksek protein miktarıyla hepsini geride bırakıyor. İşte et, süt ve yumurtayı sollayan kuruyemiş…

Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Uzmanlar, mutfakların vazgeçilmezi olan doğrama tahtalarının kullanımında dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle bu görüntüde olan doğrama tahtalarının, gıda güvenliği açısından ciddi riskler taşıyabileceğine dikkat çekildi.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.