Yeni Android 16 ile dolandırıcılara geçit yok

Google’ın Yeni Güvenlik Önlemleri Kullanıcıları Koruyacak

Google, 13 Mayıs’ta yayınladığı blog yazısında detaylarıyla anlattığı yeni güvenlik önlemleriyle, özellikle sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılıklara karşı önlem alıyor. Bilgisayar korsanlığı becerileriyle değil, kullanıcıları kandırarak bilgi çalmaya çalışan dolandırıcılara karşı güçlü bir koruma sağlanıyor.

Telefon Görüşmelerinde Güvenlik Sistemi Devrede

Vice haberine göre, Android 16 ile gelen önemli yeniliklerden biri, telefon görüşmeleri sırasında aktif hale gelen yeni koruma sistemi. Bu sistem, rehberinizde kayıtlı olmayan biriyle konuşurken şu riskli işlemleri yapmanızı engelliyor:

  • Yeni indirilen kötü amaçlı bir uygulamaya “erişilebilirlik izni” verme – bu izinle uygulama cihazın neredeyse tamamını kontrol edebilir.
  • Android’in yerleşik güvenlik sistemi Google Play Protect’i devre dışı bırakma.
  • Tarayıcı ya da mesaj uygulaması gibi kaynaklardan ilk defa manuel olarak bir uygulama yükleme – bu tarz uygulamalar genellikle Google tarafından denetlenmez.

Bu özellik, dolandırıcıların sizi arayıp telefon görüşmesi sırasında manipülatif işlemler yapmaya çalıştığı durumlarda devreye girerek sizi potansiyel tuzaklardan koruyor.

Mesajlardaki Dolandırıcılıklar İçin Yapay Zekâ Destekli Güvenlik

Google, Android Mesajlar uygulamasına 4 Mart 2025’te eklediği yapay zekâ destekli “Dolandırıcılık Tespiti” özelliğiyle, kargo teslimatı ve iş ilanıyla ilgili sahtekârlıkların yanı sıra çeşitli mesaj tabanlı dolandırıcılıklara karşı koruma sağlıyor:

  • Otoyol veya diğer hizmetler için sahte fatura talepleri.
  • Kripto para dolandırıcılıkları.
  • Banka ve finans kuruluşlarını taklit eden mesajlar.
  • Hediye çeki ve sahte ödül mesajları.
  • Sahte teknik destek çağrıları.

Yapay Zekâ Gerçekten İşe Yarıyor

Google’ın bu adımı, yapay zekânın kullanıcı güvenliği gibi önemli bir alanda rol alması açısından büyük bir gelişme. Artık sadece e-postaları yazdırmak veya alışveriş açıklamaları oluşturmakla kalmayıp, dolandırıcıların kişisel bilgilerimizi çalmaya çalıştığı durumlarda da devreye girerek bizi koruması birçok kullanıcı için büyük bir güvence sağlayacaktır.

Related Posts

İran – İsrail savaşı nasıl sonuçlanır? Yapay zeka açıkladı

İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmalar, yıllardır perde arkasında süren siber saldırılar, casus suikastlar ve vekil gruplar üzerinden yürüyen savaşların ardından ilk kez alenen sıcak çatışmaya dönüştü. Bu gelişmelerin ardından yedi gelişmiş yapay zekâ modeli, durumu analiz ederek olası senaryoları ortaya koydu.

İkinci el araç satışında model bazında değer kaybettiren renkler!

ABD merkezli iSeeCars uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırma, ikinci el araç satışlarında renk seçiminin, teknik özellikler kadar belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Uzayda neler oluyor? Dev yıldızlar ilk kez parçalandı, bir anda dışarı salındı

Gaia uzay teleskobu, bugüne kadar gözlemlenmiş en büyük enerji patlamalarından bazılarını tesadüfen keşfetti. Bu olağanüstü olaylar, merkezinde süper kütleli kara deliklerin yer aldığı uzak galaksilerde, dev yıldızların parçalanmasıyla meydana geldi.

Google Pixel Watch’ta yeni dönem: Batarya ömrü uzayacak

Google’ın akıllı saat modeli Pixel Watch, minimalist tasarımı ve Google ekosistemiyle tam uyumlu yapısıyla dikkat çekiyor. Wear OS işletim sistemi ile çalışan cihaz, Fitbit iş birliği sayesinde sağlık ve spor takibi gibi özelliklerle günlük yaşama …

Windows işletim sisteminin kullanım oranları açıklandı

Windows 11 kullananların sayısı halen istendiği gibi değil. Windows 10 ise halen daha çok kullanılıyor.

Fransa Açık’ta Iga Swiatek yarı finale çıktı

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık’ta (Roland Garros) Polonyalı Iga Swiatek, Ukraynalı Elina Svitolina’yı 2-0 yenerek yarı finale yükseldi.